Home BELASTINGTIPS Zonnepanelen
PDF Afdrukken E-mail
donderdag 11 juli 2013 11:21
Nog meer besparen met zonnepanelen
 
 
Particulier die zonnepanelen plaatst is BTW-ondernemer
 
Steeds meer particulieren plaatsen zonnepanelen op hun eigen woning. De elektriciteit die zij daarmee opwekken, leveren ze (deels) terug aan het energienet. 
Het Europese Hof van Justitie heeft op 20 juni 2013 geoordeeld dat een woningbezitter die zonne-energie produceert als btw ondernemer moet worden gezien. Dat betekent dat hij een btw nummer moet aanvragen bij de belastingdienst, nota's moet versturen en aangifte omzetbelasting moet doen.
 
 
Btw terug ontvangen over aanschaf en plaatsing
 
Met het ontvangen btw nummer moet de huiseigenaar btw aangifte doen. Bij deze aangifte draagt hij de btw van de geleverde energie af aan de belastingdienst, maar kan hij dus ook de betaalde btw (voor de aanschaf en plaatsing van de zonnepanelen) terug vorderen. Dit levert een besparing op de kostprijs van de panelen van 21% op. 
 
 
Geen btw betalen in de jaren na aanschaf
 
Het jaar na de aanschaf zullen er over het algemeen geen kosten meer worden gemaakt. Dit zou betekenen dat er dan btw moet worden afgedragen aan de belastingdienst. Omdat de meeste huiseigenaren over de aan het energienet geleverde energie minder dan € 1883,- btw per jaar in rekening brengen (totaal bedrag geleverde energie: € 10.850,-), kunnen zij gebruik maken van de Kleine Ondernemersregeling. Hiermee kan de af te dragen btw worden verminderd tot nul.
 
 
Wat te doen?
 
Op het moment dat u besluit zonnepanelen aan te schaffen is het verstandig om meteen een btw nummer aan te vragen bij de belastingdienst. U hoeft niet naar de Kamer van Koophandel te gaan om u aan te melden als ondernemer, want zij zien u niet als ondernemer. 
Op het moment dat u van de belastingdienst uw btw nummer heeft ontvangen krijgt u ieder kwartaal een oproep om btw aangifte te doen. In het ondernemersgedeelte op de website van de belastingdienst kunt u dan uw btw aangifte invullen.
 
Omdat u nu ondernemer bent, moet u uw administratie (wat betreft de zonnepanelen / geleverde energie) 7 jaar bewaren. Mocht de belastingdienst een controle bij u uitvoeren, dan kunt u zonder problemen de bewijzen op tafel leggen.
 
Mocht u hulp nodig hebben bij de btw aangifte of de aangifte inkomstenbelasting, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen ( Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken of tel. 06-22544328). Wij helpen u graag!
 
Hoe en wanneer deze uitspraak van het Europese hof wordt vertaald naar de Nederlandse praktijk, hangt af van het Ministerie van Financiën.
 
 
BelastingWerk - Almere Buiten - tel. 06-22544328 - email: Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken
 
Laatste aanpassing ( vrijdag 12 juli 2013 09:16 )