Home BELASTINGTIPS Belastingtips
PDF Afdrukken E-mail

Belastingtips 


U moet uw belasting aangifte 2012 voor 1 april inleveren bij de Belastingdienst. Redt u dit niet? Vraag dan om uitstel. U krijgt uitstel tot 1 september zonder veel problemen. Vergeet u om uitstel te vragen? Dan krijgt u boete wegens het te laat indienen van uw aangifte inkomstenbelasting. Dit is zonde van uw geld.Wilt u door ons uw aangifte laten verzorgen? Wij kunnen uitstel aanvragen tot 1 mei 2014.


Heffingskorting


Bij het invullen van uw aangifte, krijgt u automatisch een aantal heffingskortingen toegewezen. Werkt u, dan krijgt u de arbeidskorting. Heeft u daarnaast kinderen onder de 12 jaar oud, dan krijgt u de combinatiekorting. En zo zijn er nog de alleenstaande ouderkorting, de ouderschapsverlofkorting, de ouderenkorting enz. De heffingskortingen besparen u uiteindelijk veel belastingheffing.


Alimentatie


Betaalt u alimentatie? Wees er op bedacht dat u alleen de alimentatie voor uw ex kunt aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting. De alimenatie voor de kinderen kunt u niet aftrekken. U komt voor uw kinderen wellicht in aanmerking voor aftrek onderhoud van kinderen. Hiervoor geldt een forfaitair bedrag. Let op! Soms vraagt de belastingdienst om de gemaakte kosten te bewijzen.


Giften


Geeft u aan goede doelen? Dan kunt u een deel van de gift aftrekken in uw aangifte. De gift is alleen aftrekbaar als het goede doel is aangemerkt als een ANBI stichting (u kunt dit checken op de site van de Belastingdienst).

Daarnaast geldt er voor u als schenker dat u een bepaalde drempel over moet voordat de gift aftrekbaar is. U neemt 1% van uw verzamelinkomen met een minimum van € 60. Als maximum geldt dat u niet meer dan 10% van uw verzamelinkomen als gift kunt aftrekken.

Geeft u grote bedragen? Dan is het waarschijnlijk beter om de gift via een notariële akte te laten gaan. U geeft dan in 5 jaarlijks gelijke bedragen de schenking aan het goede doel. Voordeel is dat u nu niet meer te maken heeft met enige drempel. Het volledige bedrag van uw gift is aftrekbaar. Informeer bij het goede doel of er een notaris is die voor een vriendelijke prijs dergelijke akten maakt. Dit is zeker de moeite waard!

Heeft u aan het begin van het jaar uw schenking gedaan? Overweeg dan om aan het eind van hetzelfde jaar ook weer een schenking te doen. U komt dan eenmaal met de drempel in aanraking. Dit betekent dat u effectief meer aftrek heeft van de door u gedane giften in hetzelfde fiscale jaar.

 

Woning gekocht


Heeft u een woning gekocht in 2012? Of heeft u een verbouwing gedaan in uw woning in 2012? Dan kunt u vanwege de financiering wellicht een aantal posten in aftrek brengen op uw aangifte. De volgende kosten komen onder andere voor aftrek in aanmerking:

  • 1. afsluitprovisie aankoop woning
  • 2. notariskosten in verband met de hypotheekakte
  • 3. taxatiekosten in verband met het krijgen van financiering
  • 4. doorhaling hypotheek
  • 5. inschrijvingskosten woning in het kadaster
  • 6. kosten hypotheekadvies
  • 7. kosten in verband de nationale hypotheekgarantie

 

Meer tips?


Door te klikken op onderstaande links vindt u onze eindejaarstips.

Natuurlijk kunt u ook gewoon uw aangifte door ons laten verzorgen.

Belasting ontduiken mogen we niet, maar we kunnen wel zoveel mogelijk belasting voor u ontwijken.


Belasting Aangifte Tips 2012

Belasting Aangifte Tips 2011


Hieronder hebben voor uw gemak de checklists voor Aangiftes Inkomstenbelasting 2012 en 2011 klaar staan!